ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με 1 ευρώ το κιλό πληρώνονται οι σταφιδοπαραγωγοί από την ΠΕΣ - Χριστουγεννιάτικος μποναμάς 7 εκ. ευρώ για την τοπική οικονομία

«Ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς εκατοντάδων σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας και κατ`επέκταση στην αγορά της περιοχής αναμένεται να ρεύσει το πρωί της Δευτέρας, μιας και η ΠΕΣ προγραμματίζει να πιστώσει την πληρωμή της σταφίδας με τιμή 1 ευρώ το κιλό (έναντι 0.80 € πέρσι) και που συνολικά υπολογίζεται στα επτά εκατομμύρια ευρώ!

Μπορεί οι υποχρεώσεις να είναι πολλές και τα χρέη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών και γενικότερα των Αιγιαλέων να μην αφήνουν πολλά περιθώρια για χριστουγεννιάτικες αγορές, ωστόσο είναι σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα διοχετευτούν στην τοπική αγορά, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι το αγροτικό εισόδημα αποτελεί βασικό «αιμοδότη» της τοπικής αγοράς.

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε, καταβλήθηκε προσπάθεια από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να πιστωθούν τα χρήματα στους σταφιδοπαραγωγούς πριν τις γιορτές, ώστε και οι αγρότες να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα αλλά και να «κινηθεί» η αγορά, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο διευθυντής της Ένωσης κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε πως τα χρήματα με τα οποία πληρώνονται οι αγρότες και μάλιστα πριν τις γιορτές και σε τιμή καλύτερη από πέρσι, οφείλονται στην σπουδαία εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας και στην πώληση της σταφίδας στις αγορές του εξωτερικού, φέρνοντας έτσι εισόδημα στην Αιγιάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ένωση απασχολούνται περί τα 200 άτομα, κατά βάση από αγροτικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται αγοραστικά στην Αιγιάλεια, οπότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ενίσχυσης της τοπικής αγοράς μέσω της Ένωσης.

Όσοι παραγωγοί λοιπόν έχουν αποδώσει την σταφίδα στην ΠΕΣ, θα δουν τη Δευτέρα στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που τους αναλογούν, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Σταυρόπουλος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται όλ`αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει αναδειχθεί η Ένωση στη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη -με ηγετικό το ρόλο της σταφίδας- κάτι για το οποίο έχει τιμηθεί εξάλλου και από την Πολιτεία.

Saitis Home Έπιπλα