ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΛΓΑ: 15 εκατομμύρια θα καταβληθούν έως τέλος του έτους για ζημιές

Ειλημμένη είναι η απόφαση του ΕΛΓΑ να ξεκινήσει να καταβάλει προκαταβολές αποζημιώσεων σε παραγωγούς που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, στοχεύοντας, όπως υποστηρίζεται από τον Οργανισμό, στην εγκαιρότερη αποζημίωση παραγωγών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έχουν ανάγκη από ρευστότητα για να μπορούν να καλλιεργήσουν.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑκ. Φάνης Κουρεμπές γνωστοποιώντας παράλληλα ότι στόχος είναι να καταβληθούν 15 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους για ζημιές του 2016, με την πρώτη δόση να προγραμματίζεται για τέλη Νοεμβρίου. Αναφορικά με το ποιο θα είναι το ύψος των προκαταβολών επί του συνολικού ποσού της αποζημίωσης ο κ. Κουρεμπές διευκρίνησε όττι θα ανέρχεται στο 70%.

«Με τον προϋπολογισμό μας, ο οποίος είναι συγκεκριμένος ετησίως, έχουμε δώσει περί τα 135 εκατομμύρια για ζημιές του 2015 και υπολείπονται 15 εκατ. μέχρι τέλος του χρόνου τα οποία θα καταβληθούν μέχρι τέλος του χρόνου και θα αφορούν ζημιές του 2016. Αυτά τα 15 εκατ. θα καταβληθούν Νοέμβριο και Δεκέμβριο και έτσι για πρώτη φορά θα ξεκινήσει η καταβολή αποζημιώσεων για το ίδιο έτος, μέσα στο έτος». Αναφορικά με το ποιες περιοχές θα ξεκινήσουν να «βλέπουν» αποζημιώσεις ο ίδιος ανέφερε πως «το μεγαλύτερο ποσοστό θα αφορά υποκαταστήματα που δεν έχουν μεγάλο φόρτο δουλειάς με εκτιμήσεις και μπορούν επομένως να κάνουν δουλειά εντός, να ελέγξουν και να διασταυρώσουν. Για παράδειγμα μιλάμε για την Καβάλα, της Ηπείρου, το υποκατάστημα της Αθήνας και τα νησιά. Από τις υπόλοιπες περιοχές όπως π.χ. την Τρίπολη θα καταβληθούν σποραδικά κάποια ποσά. Τα προβλήματα με τις μετακινήσεις των εκτιμητών παραμένουν, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία γιατί ο καιρός θα επιδεινωθεί και δεν θα μπορούμε να βγούμε έξω. Βρισκόμαστε εν μέσω κινητοποιήσεων και προσπαθούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα ώστε να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις. Πάντως, αναφορικά με τις αποζημιώσεις τα πολλά χρήματα θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά τον Γενάρη», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

πηγή: agrotypos.gr

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ