ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απαντήσεις ζητά ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας - Σύντομα σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς

Από τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο Αιγιαλείας δόθηκε στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση:

"Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου έγινε συγκέντρωση και συζήτηση παραγωγών με πρωτοβουλία του Διοικητικού συμβουλίου του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΊΑΣ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου. Τα θέματα που συζητήθηκαν είχαν να κάνουν με τα γνωστά προβλήματα που μαστιζουν τους αγρότες της περιοχής μας.

1) Κόστος παραγωγής. Η αλματώδη αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, φυτοφαρμακων, καυσίμων και γενικά ότι αφορά την αγροτική καλλιέργεια έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να καλλιεργησουν,. Ενδεικτικά φέτος οι περισσότεροι δεν θα ρίξουν ούτε ένα κόκκο λιπάσματος!

2)Το θέμα της Σταφιδας. Φτάσαμε στον Φεβρουάριο και οι παραγωγοί έχουν πληρωθεί από 1.25,1.10. 1.00 και την εξευτελιστικη τιμή των 0.50 €που έχουν πάρει μέχρι τώρα από την Παναιγιαλειος Ένωση Συνεταιρισμων Α. Ε.

3)Εσπεριδοειδή. Το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία και καμιά κυβέρνηση δεν φαίνεται διαθετιμενη να λύσει!

4)Συνταξεις αγροτών. Σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων όσοι κάνουν αίτηση για σύνταξη έως το 2030 με τον νόμο Κατρουγκαλου θα πάρουν όσο είναι και η Εθνική σύνταξη περίπου δηλαδή γύρω στα 384€.δηλαδή συντάξεις πείνας! 

5)Αναδιάρθρωση καλλιέργειας.Αγνωστο παραμένει ακόμα ούτε υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης της σταφιδας το οποίο θα έδινε ανάσα στην καλλιέργεια και τα απαιτούμενα χρήματα που χρειάζονται  για την ανανέωση της μιας και ο παραγωγός δεν μπορεί να το κάνει μόνος του με τόσο χαμηλές τιμές!                                                                                                      

Ειδικά για το θέμα της Σταφιδας, η μέχρι στιγμής πολιτική που ακολουθείται από τους μεταποιητες - εξαγωγείς, το Υπουργείο και όλους τους εμπλεκομενους δεν έχει φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα που είχαν κανονίσει για την άνοδο της τιμής. Το τοπίο θολό οι εκκρεμότητες πολλές και ο κόσμος σε απόγνωση!

Ο Σύλλογος αναλαμβάνει εντός των επόμενων ημερών σε χώρο και ημέρα που θα ανακοινωθεί, να καλέσει όλους τους Φορείς οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα έχουν σχέση με τα παραπάνω θέματα, να απαντήσουν ανοιχτά προς τους παραγωγούς ώστε ο καθένας να ξεκαθαρίσει την θέση του και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν!"

Saitis Home Έπιπλα