ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την τιμή αγοράς της σταφίδας - Λύση έστω στο "και πέντε"

"Λύση Λιβανού στο σταφιδικό με παράλληλη σύσταση Ομάδας Εργασίας για χάραξη Εθνικής Στρατηγικής" είναι ο τίτλος του δελτίου τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Τρίτης σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και που σηματοδότησε τις ξεκάθαρες πρωτοβουλίες, έστω και πολύ καθυστερημένες, εκ μέρους του Υπουργείου αναφορικά με τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί ώστε να σωθεί η τιμή αγοράς του προϊόντος που κινδύνευε να παρασύρει στον όλεθρο τους σταφιδοπαραγωγούς, αφού αναγκάζονταν να πουλήσουν σε τιμές ακόμα και κάτω του 0.80 €!

Το Υπουργείο έδωσε πια την βέλτιστη λύση, δεδομένων των συνθηκών που έχουν ήδη δημιουργηθεί από τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν και που οδήγησαν το περασμένο καλοκαίρι σε "πόλεμο" μεταξύ εμπόρων που υποστήριζαν διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης και που επηρέασαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κόντρα στις προτάσεις που είχαν εγκαίρως προταθεί εκ μέρους της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, ως μεγαλύτερου οργανισμού εξαγωγής της σταφίδας στη χώρα. Το πρόβλημα της απορρόφησης των αποθεμάτων της περσινής σταφίδας έφτασε στο "νυν και αεί" την κατάσταση και πλέον μετά από την αρνητική απάντηση που δόθηκε εκ μέρους της Κομισιόν για επιδότηση της απόσυρσης του περσινού προϊόντος, το Υπουργείο πλέον συγκάλεσε τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, όπου ελήφθη η γνωστή απόφαση για ορισμό της τιμής στο 1,40 € ανά κιλό.

«Επιτέλους με την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση - απόφαση του υπουργού κ. Λιβανού για την διάθεση του αποθέματος δόθηκε η επιβεβλημένη λύση στο πρόβλημα της σταφιδικής κρίσης και ιδού το αποτέλεσμα" σημειώνει μιλώντας στο filodimos.gr ο πρόεδρος της ΠΕΣ κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, προσθέτοντας: "Πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις» η αγορά έλαβε το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα ότι δεν γίνεται πλέον αποδεκτή άλλη σπέκουλα σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών και αμέσως άρχισε την ανοδικά διορθωτική της πορεία… τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην διεθνή αγορά. Η άμεση υλοποίηση της απόφασης για την απορρόφηση του αποθέματος θα ελευθερώσει παλετοκιβώτια και θα δώσει έτσι τη λύση στους συναδέλφους παραγωγούς που αδυνατούν να παραδώσουν την σταφίδα τους και επιπρόσθετα κινδυνεύουν να χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Ευελπιστούμε πλέον σε καλύτερες μέρες».

 

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


"Στήριξη στους αγρότες, δίνει η λύση στο πρόβλημα απορρόφησης των πλεονασμάτων σταφίδας του 2020 που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και της συντριπτικής πλειοψηφίας παραγωγών, συνεταιριστών και  ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, με επακόλουθο την άνοδο της τιμής αγοράς του προϊόντος στο €1,40/kg.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και όλων των εμπλεκομένων φορέων στην αγορά της σταφίδας, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το ιστορικό αυτό ‘υπέρ-προϊόν’.

Συγκεκριμένα, το ΥπΑΑΤ, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας στάθηκε αρωγός προς όλους τους δοκιμαζόμενους παραγωγούς μέσα στα επιτρεπόμενα δημοσιονομικά πλαίσια.

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινήθηκε από την πρώτη στιγμή  και για τη σταφίδα.

Ενέσκηψε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και με διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγούς, συνεταιριστές, ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις) αναζήτησε τη βέλτιστη λύση προς όφελος όλων, αλλά με σαφή τήρηση των κανόνων και του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κινούμενος ακριβώς στον άξονα στήριξης των παραγωγών, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, δεν αποδέχτηκε εξαρχής το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας εσοδείας 2020 με εθνικά ή ενωσιακά χρήματα, γνωρίζοντας ότι αυτό αντίκειται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και ενέχει τον κίνδυνο επιβολής αυστηρών προστίμων προς τη χώρα μας.

Ο ΥπΑΑΤ έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και απέστειλε δις και σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου και έλαβε αρνητική απάντηση από τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Γιάνους Βοιτσεχόφσκι.

Ο Σπήλιος Λιβανός, όμως, δεν σταμάτησε την προσπάθεια για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης, κινούμενος στην πάγια θέση του ότι ο εξαντλητικός διάλογος με την κοινωνία, είναι ο μόνος τρόπος για την εξεύρεση λύσεων.

Για το σκοπό αυτό, συγκάλεσε νέα, ευρεία σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, για να προτείνει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την βέλτιστη και πλέον αποτελεσματική λύση.

Στη σύσκεψη αυτή, αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι φορείς, υπήρξε σύμπλευση και συμφωνία από την πλειονότητα των συμμετεχόντων στην εισήγηση του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού. Υπήρξε κοινή αποδοχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόσυρση των αποθεμάτων με κρατικά χρήματα, χωρίς τον κίνδυνο προστίμου. Ταυτόχρονα,  συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν οι  ενέργειες του ΥπΑΑΤ για απορρόφηση των ελεγμένων αποθεμάτων του 2020 από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον τα αποθέματα που δημιουργούσαν την αποσταθεροποίηση στην αγορά, όλοι οι φορείς εξέφρασαν τη πεποίθηση ότι οι τιμές για τους παραγωγούς θα διαμορφωθούν στο εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο του € 1,40/kg, καθώς και στο ότι θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική για αύξηση της τιμής των εξαγωγών  με τιμή στόχο τα € 2,35/kg, μια τιμή που παρά την πανδημία του κορωνοϊού, προσεγγίζει την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων χρόνων.

 Επιπλέον, επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά, ότι διατηρείται η συνδεδεμένη ενίσχυση των παραγωγών και στη νέα προγραμματική περίοδο.

Υπενθύμισε, επίσης, προς τους παραγωγούς, την πρωτοβουλία ψήφισης νόμου για τις αθέμιτες πρακτικές τον προηγούμενο Απρίλιο με βάση τον οποίο απαγορεύονται ρητά οι ανοικτές τιμές και άρα η εκμετάλλευση του Έλληνα παραγωγού.

 Παράλληλα, ο κ. Σπήλιος Λιβανός, εξέφρασε την ανάγκη άμεσης σύστασης Ομάδας Εργασίας που θα διαμορφώσει την Εθνική μας Στρατηγική για την Σταφίδα, ώστε το ιστορικό αυτό υπέρ-προϊόν να λάβει την θέση που του αρμόζει στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

 Όλοι οι φορείς που μετείχαν στη συνάντηση αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και αυτή την πρόταση, η οποία θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτος με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς, υπηρεσιακών παραγόντων του ΥπΑΑΤ αλλά και εκπροσώπων από την επιστημονική κοινότητα."

Saitis Home Έπιπλα