ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φρένο στο «και πέντε» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην κατρακύλα της τιμής της σταφίδας - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη της ΠέμπτηςΗ αρνητική πορεία του σταφιδεμπορίου ήταν η αφορμή της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
, με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Σπ. Λιβανού.

Στη σύσκεψη ο υπουργός κάλεσε όλους, τις Ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις καθώς και τις Ομάδες Παραγωγών, προκειμένου να τους ακούσει και να συν διαμορφώσουν μια κοινή πολιτική με σκοπό να βελτιωθεί άμεσα η αρνητική πορεία της σταφίδας στην αγορά.

Ο υπουργός εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για το προϊόν και τους σταφιδοπαραγωγούς, που φέτος δοκιμάζονται από την ραγδαία πτώση της τιμής της σταφίδας και γι΄ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την δυνατότητα  της πολιτείας να συμβάλει στην επίλυσή τους.

Στην ευρεία σύσκεψη, που διήρκησε περισσότερο από τέσσερες ώρες, ο υπουργός  ζήτησε να ακούσει όλους, τους σταφιδοπαραγωγούς, τους ιδιώτες εξαγωγείς και τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

Ζήτησε να του καταθέσουν τις απόψεις τους για την γενεσιουργό αιτία που προκάλεσε φέτος την πρωτόγνωρη σταφιδική κρίση, καθώς και τις προτάσεις τους προκειμένου αυτή να ξεπεραστεί επ’ ωφελεία όλων, πρωτίστως των σταφιδοπαραγωγών αλλά και της αγοράς.

Οι παραγωγοί και οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις απέδωσαν την σταφιδική κρίση στο μεγάλο απόθεμα σταφίδας που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά φέτος εξ΄ αιτίας της πανδημίας. Το απόθεμα αυτό απέκλεισε από την παρέμβασή του στην αγορά τον μεγαλύτερο διαχειριστή και εξαγωγέα της χώρας μας στη σταφίδα, την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα οι τιμές να καταβαραθρωθούν.

Η ομαλοποίηση της αγοράς, τόνισαν οι παραγωγοί ότι θα επέλθει μόνο με την διάθεση των αποθεμάτων, τα οποία άλλωστε σήμερα έχουν μειωθεί πολύ.

Ανέφεραν πως δεν μπορούν να παραδώσουν το προϊόν τους, καθώς αφ΄ ενός μεν  δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από τους εμπόρους και αφετέρου δεν υπάρχουν άδεια παλετοκιβώτια, τα οποία είναι δεσμευμένα με το απόθεμα.

Επιπρόσθετα δε η εξαγωγή φέτος τον Σεπτέμβριο,  σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι μειωμένη, παρότι οι τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% !

Η κατάσταση, εκτιμούν οι σταφιδοπαραγωγοί ότι θα πάει ακόμη χειρότερα στο εγγύς μέλλον, καθώς η πίεση των οικονομικών αναγκών τους  έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής τους και σε αυτή την περίπτωση, όταν η ανάγκη τους οδηγεί να χτυπάνε πόρτες εμπόρων… αυτές ανοίγουν χωρίς διαπραγμάτευση… με άνισους όρους….

Οι παραγωγοί αναφέρθηκαν στις τιμές πείνας που τους προσφέρουν οι σταφιδέμποροι φέτος. Τελικές τιμές που φτάνουν σήμερα μέχρι και τα 50 λεπτά το κιλό !!

«Οι έμποροι προφανώς και δεν μπορούν να αναλάβουν επιτυχώς το σταφιδεμπόριο και μας έχουν οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή. Είμαστε σε απόγνωση κ. υπουργέ» ανέφεραν και τον κάλεσαν να αναλάβει πρωτοβουλία για την σωτηρία της σταφίδας.

Ο υπουργός εμφανώς δυσαρεστημένος από την μεγάλη πτώση της τιμής του προϊόντος και της άσχημης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι σταφιδοπαραγωγοί φέτος και αφού άκουσε όλους τους συμμετέχοντες στο σταφιδεμπόριο είπε «ως εδώ. Αφού δεν δώσατε λύση εσείς στο πρόβλημα, τώρα θα πάρω αποφάσεις εγώ !!»

Ανακοίνωσε άμεση διάθεση του αποθέματος σταφίδας ώστε να σταματήσει ο κατήφορος  της τιμής και να τονωθεί το ενδιαφέρον όλων των εμπλεκομένων στην αγορά, αφούεκ των πραγμάτων θα ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός.

Ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους στο δίκτυο εμπορίας να στηρίξουν έμπρακτα τον σταφιδοπαραγωγό  αγοράζοντας από την επόμενη μέρα την σταφίδα  στην τιμή 1,40 € / κιλό.

Η πρόταση του υπουργού έγινε αποδεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων αλλά και τους εμπόρους.

Στην σημαντική αυτή σύσκεψη, για την επιβίωση της σταφιδοκαλλιέργειας,  συμμετείχαν σχεδόν όλες οι σταφιδικές συνεταιριστικές οργανώσεις από όλες τις σταφιδικές περιοχές της Πελοποννήσου, οι εκπρόσωποι των οποίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστική στάση του Υπουργού στην επίλυση της σταφιδικής κρίσης.

Από την Αιγιάλεια συμμετείχαν επίσης σχεδόν όλοι οι σταφιδικοί συνεταιρισμοί και βεβαίως η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ,οι εκπρόσωποι των οποίων αλλά και ό Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι και ο Διευθυντής της Π.Ε.Σ  εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις του υπουργού  που στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά αλλά και στους παραγωγούς ότι η πολιτεία είναι στο πλευρό τους.

 

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ κ. Αθαν. Σωτηρόπουλος δήλωσε σχετικά: 

«Επιτέλους, με την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση - απόφαση του υπουργού κ. Λιβανού για την διάθεση του αποθέματος δόθηκε η επιβεβλημένη λύση στο πρόβλημα της σταφιδικής κρίσης και ιδού το αποτέλεσμα.

Πριν «αλέκτωρ λαλήσει» η αγορά έλαβε το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα ότι δεν γίνεται πλέον αποδεκτή άλλη σπέκουλα σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών και αμέσως άρχισε την ανοδικά διορθωτική της πορεία… τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην διεθνή αγορά…

Η άμεση υλοποίηση της απόφασης για την διάθεση του αποθέματος θα ελευθερώσει παλετοκιβώτια και θα δώσει έτσι τη λύση στους συναδέλφους παραγωγούς που αδυνατούν να παραδώσουν την σταφίδα τους και επιπρόσθετα  κινδυνεύουν να χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση.  Ευελπιστούμε πλέον σε καλύτερες μέρες».

 

Saitis Home Έπιπλα