ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΠΕΣ: "Δραματική η κατάσταση των σταφιδοπαραγωγών και το Υπουργείο...σφυρίζει αδιάφορα" - Απόσυρση προϊόντος και ενίσχυση παραγωγών, ειδάλλως κινδυνεύει η σταφιδοκαλλιέργεια!

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σταφιδοπαραγωγοί, με την κυβέρνηση να αρνείται εδώ και επτά μήνες να προχωρήσει στην απόσυρση του περσινού αποθέματος που δεν διατέθηκε στις διεθνείς αγορές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και χωρίς να υπάρχει κανένα νέο για ενίσχυση των παραγωγών ώστε να μπορέσει να στηριχθεί η καλλιέργεια του προϊόντος και στο μέλλον, περιέγραψαν σε σημερινή σύσκεψη-συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο διευθυντής κ. Μιλτιάδης Σταυρόπουλος.

Το παρών στη σύσκεψη, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΣ, έδωσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές κ.κ. Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσων Φωτήλας, καθώς και εκπρόσωποι του υφυπουργού εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αναγνωστοπούλου και  Μάρκου, οι οποίοι άκουσαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει, με τους παραγωγούς να μην έχουν παλετοκιβώτια για να αποθηκεύσουν το προϊόν τους και να αναγκάζονται να την κρατούν στα αλώνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τις τιμές που έχουν κατρακυλήσει κάτω από το 1 ευρώ και που είχε ως εξέλιξη προβλεφθεί από την περασμένη άνοιξη, για το παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα και για την απαραίτητη απόσυρση του προϊόντος σε συνδυασμό με επιδότηση των παραγωγών, ώστε να μην εγκαταλειφθεί οριστικά η καλλιέργεια του ιστορικού προϊόντος, που έχει στηρίξει σε βάθος χρόνου την οικονομία της περιοχής αλλά και όλης της χώρας.

"Τα στοιχεία που ζήτησε το Υπουργείο τα στείλαμε. Τεκμηριώνουν απόλυτα το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων ως προϊόν της πανδημίας. Ο ίδιος ο Υπουργός το δήλωσε επίσημα μετά από τη συνάντησή μας στις 16 Ιουλίου. Κι όμως, έκτοτε όχι μόνο δεν υπάρχει καμία εξέλιξη αλλά διαπιστώνουμε μια πρωτοφανή αδιαφορία και πολιτική αναξιοπιστία εκ μέρους του υπουργού. Οι αγωνιστικές μας δράσεις είναι μονόδρομος" σημειώθηκε μεταξύ άλλων.

Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές αλλά και οι εκπρόσωποι των βουλευτών, στο σύνολό τους εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους στα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών. Ο κ. Φωτήλας μάλιστα τόνισε πως εκτός από την ερώτηση που έχει υποβάλει ο συνάδελφός του κ. Τσιγκρής, κατατέθηκε και επίκαιρη ερώτηση από τον κ. Περικλή Μαντά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετική με το θέμα. Μετά από συζήτηση, υπήρξε δέσμευση εκ μέρους των κυβερνητικών βουλευτών να γίνει μια ύστατη προσπάθεια έως την Παρασκευή, μήπως τελικά υπάρξει από το Υπουργείο κάποια εξέλιξη θετική στην κατεύθυνση που ζητούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Πελοποννήσου, που προετοιμάζονται για μεγάλο συλλαλητήριο την Παρασκευή έξω από το υπουργείο.

Η απόφαση του Δ.Σ. της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, αναφορικά με το θέμα, είναι η εξής:

"Η επί επτάμισι μήνες σκόπιμα παρελκυστική πολιτική σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Λιβανό στην κατεύθυνση του φέρτε μου στοιχεία να στοιχειοθετήσουμε το αίτημα της απόσυρσης ως προϊόν της πανδημίας, και στη συνέχεια,  αφού προσκομίστηκαν,  το δελτίο τύπου της 16ης Ιουλίου που εξέδωσε με την διαπίστωση ότι "η ΠΕΣ είναι μια μεγάλη, υγιής Συνεταιριστική Οργάνωση που διαδραματίζει εξαιρετικό ρόλο στην αγορά προς όφελος του σταφιδοπαραγωγού όσο και της Παναιγιαλείου Ένωσης ότι ο υπουργός  αφουγκράζεται τα προβλήματα των παραγωγών και στέκεται στο πλευρό τους και πως με τα νέα στοιχεία τεκμηριώνεται το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων ως προϊόν της πανδημίας".

Σήμερα διαπιστώνουμε εμείς την πλήρη αναξιοπιστία του πολιτικού ανδρός με τον  εμπαιγμό των σταφιδοπαραγωγών που είχε, με την ανοχή του, ως αποτέλεσμα την κατάρρευση στην κυριολεξία της τιμής της σταφίδας με τιμές κάτω του ευρώ με  συνακόλουθα την πρωτοφανή απώλεια εισοδήματός των.
 Τιμές των εμπόρων εξευτελιστικά χαμηλές  που τις χαρακτήρισαν μάλιστα ως "φυσιολογικές"  !!
Τιμές που τους έχουν οδηγήσει στην απόγνωση.
Γιατί εσυνέβη αυτό ;;
Γιατί ο υπουργός άλλαξε.... στάση και δεν τήρησε τα συμπεφωνημένα όπως ο ίδιος γνωστοποίησε με το προαναφερθέν δελτίο τύπου του, που αναγνώρισε δηλαδή την ύπαρξη του αποθέματος ποσοτικά αλλά και ως προϊόν πανδημίας και υπαναχώρησε από την θέση του να βρεθούμε σύντομα για την επίλυση του ζητήματος του αποθέματος σταφίδας...
Πέρασαν ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ μήνες και ακόμη περιμένουμε....
Μας έχει καταστρέψει η πολιτική του και αυτός συνεχίζει σαν να μην τρέχει τίποτα.
Ο στόχος εξ αρχής προφανώς ήταν να μείνει εκτός αγοράς η Παναιγιάλειος Ένωση, εξ' αιτίας του αποθέματος, για να διαχειριστούν φέτος οι έμποροι την σταφίδα.
Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα…
Καταβαράθρωση της τιμής της σταφίδας από την έναρξη της συγκομιδής με συνεχόμενη πτωτική τάση.... από € 1,60 / κιλό η τιμή της σταφίδας πέρυσι να πέσει σήμερα κάτω από το ευρώ !!
Το κατόρθωσαν με την καταστροφική πολιτική ανοχή του υπουργού.
Ο υπουργός αντί της δέσμευσής του για υλοποίηση της συνάντησή μας  έφτασε στο σημείο να δείχνει μια τιμωρητική και άκρως αντισυνεταιριστική διάθεση που δεν γίνεται αποδεκτή από τους σταφιδοπαραγωγούς.
Πριν από ενάμιση περίπου μήνα έδωσε μάλιστα εντολή ελέγχου για την Π.Ε.Σ και ακόμη δεν έστειλε το πόρισμα προφανώς γιατί δεν εξυπηρετούνται τα συκοφαντικά μυθεύματα των εμπόρων....
Τι κάνει λοιπόν στην συνέχεια ; Δίνει πρόσφατα εντολή για νέο έλεγχο !!  Έλεος  !!
Σώνει και καλά, απεγνωσμένα θα λέγαμε, να βρεθεί κάτι να στηρίξει το αφήγημα της συντεχνίας και να ζημιωθεί η συνεταιριστική οργάνωση και ο παραγωγός!!
Πρωτοφανής αρνητική στάση από υπουργό αγροτικής ανάπτυξης !!  Να διαλύσουμε την μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μας στη σταφίδα γιατί είναι συνεταιριστική!!
Γιατί διαχρονικά εγγυάται στον παραγωγό και δίνει την υψηλότερη τιμή στη σταφίδα.
Ασυγχώρητο λάθος μας...
Τέτοια πρωτοφανή στοχοποίηση !!
Εθελοτυφλεί στην συνεχή καταβαράθρωση των τιμών της σταφίδας και οι έμποροι ακάθεκτοι συνεχίζουν το έργο τους....
Κύριε πρωθυπουργέ της χώρας τα γνωρίζετε όλα αυτά ;;
Φτάσαμε στο απροχώρητο.  Δεν πάει άλλο.
Για τον λόγο αυτό οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου αποφάσισαν τις κινητοποιήσεις ως μοναδικό μέσο αντίδρασης σε αυτή την λυσσαλέα εχθρική πολιτική του υπουργείου αγροτικής ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ !!
Ελπίζουμε να ενημερωθεί ο κ. Πρωθυπουργός για τον διωγμό που υφιστάμεθα ως παραγωγοί και οι συνεταιριστικές μας οργανώσεις προκειμένου να ωφεληθούν λίγοι έμποροι.
κ. Λιβανέ θα μείνεις στην ιστορία.... η πολιτική σου βάζει ταφόπλακα στην σταφιδοκαλλιέργεια !!
ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
Όχι άλλος εμπαιγμός  !!
Ο αγώνας για την επιβίωσή μας τώρα αρχίζει.
Αιτούμεθα την άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων σταφίδας τα  οποία ανέρχονται σήμερα σε περίπου 5000 τόνους με παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών.
ΟΛΟΙ  ΣΤΟ  ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ  5ΗΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ."

Saitis Home Έπιπλα