ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κορυφώνονται οι αγώνες των σταφιδοπαραγωγών για την απόσυρση του αδιάθετου προϊόντος - Μεγάλη συγκέντρωση στις εγκαταστάσεις της ΠΕΣ

Ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ακούσει επιτέλους το αίτημα χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών της χώρας για απόσυρση των αποθεμάτων της περσινής σταφίδας και παράλληλα να προωθηθεί ο "πράσινος τρύγος" για τους παραγωγούς, ώστε να προστατευτεί το εισόδημά τους, έστειλαν εκατοντάδες αγρότες που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στις εγκαταστάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ώστε να αποκτήσει πλέον και αγωνιστικό χαρακτήρα η μέχρι τώρα προσπάθεια.

Αιρετοί, εκπρόσωποι θεσμών και φορέων τόσο από την Αιγιάλεια όσο και από άλλες σταφιδοπαραγωγικές περιοχές (Κορινθία, Μεσσηνία) βρέθηκαν στην Κορίνθου για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες της περιοχής, που διεκδικούν την επιβίωσή τους μέσα από κρατικές ενισχύσεις στο πρότυπο και άλλων μορφών στήριξης που έχουν λάβει και άλλοι αγροτικοί κλάδοι. Κοινός τόπος των αρκετών χαιρετισμών που ακούστηκαν, ήταν η αναγκαιότητα λήψης σοβαρών και ουσιαστικών μέτρων εδώ και τώρα και σίγουρα πριν ξεκινήσει ο τρύγος. Γι'αυτό και η ομόφωνη απόφαση που ελήφθη περιλαμβάνει και νέες, μεγαλύτερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στις αρχές Αυγούστου, αν δηλαδή μέσα σε 15 μέρες δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη για τους σταφιδοπαραγωγούς.

Βεβαίως, δεν έλειψαν οι αιχμές τόσο κατά του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα (υπήρχε και σχετικό πανό) που με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μιλήσει για αθέμιτο ανταγωνισμό των συνεταιριστικών οργανώσεων που έχουν αποστείλει το αίτημα για απόσυρση της αδιάθετης σταφίδας, καθώς και κατά της δημοτικής αρχής που δεν ήταν παρούσα στο συλλαλητήριο, μιας και την ίδια ώρα πραγματοποιούταν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (που όμως προχώρησε σε έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος συμπαράστασης στον αγώνα τον αγροτών).

Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν και έλαβαν το λόγο, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αναγνωστοπούλου και Μάρκου, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο τ. περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Κιάτου κ. Σπύρος Σταματόπουλος, ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου ΑΑΤ κ. Χαράλαμπος Κσσίμης, ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ και συντονιστής τμήματος αγροτικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ κ. Φάνης Κουρεμπές, οι επικεφαλής των παρατάξεων "Ποιοτική Αιγιάλεια" κα Βασιλική Ψυχράμη και "Λαϊκή Συσπείρωση" κα Αγγελική Κουρή, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας κ. Λάμπης Παπαδόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ κα Κατερίνα Σολωμού και Μαρίνος Σκανδάμης, ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Πετράκος, οι πρόεδροι ΕΑΣ Κιάτου κ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου και Μεσσηνίας κ. Γιώργος Λαζογιάννης, επιμελητηριακοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου "Μπακόπουλος-Νρίνιας" και Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι κ.κ. Γιάννης Μποδιώτης και Γρηγόρης Φαρμακόπουλος κ.α. Τη στήριξή τους στα αιτήματα του συλλαλητηρίου των σταφιδοπαραγωγών εξέφρασαν τηλεφωνικά και οι βουλευτές Αχαΐας της Ν.Δ. κ.κ. Ιάσων Φωτήλας και Ανδρέας Κατσανιώτης.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ

 

ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ 14  ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΟΙ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ  ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ

  1. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ  ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ 20.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ & ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΓΙΑ  ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ .
  1. ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΩΣΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ, ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ.
  1. ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΤΡΑΤΟ, ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ Κ.Λ.Π ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
  1. ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ.Η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
  1. ΟΜOΦΩΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ, ΔΙΑΔΙΑΚΣΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΚΑΘΩΣ Ο ΤΡΥΓΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ( ΠΑΛΕΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟ.
  1. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ,

 ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ

 Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 5ΗΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΕΟ ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

 

 

 

 

Saitis Home Έπιπλα