ΑΓΡΟΤΙΚΑ

"Η πολιτεία έχει ήδη αργήσει και η σταφιδική κρίση έφτασε!" - Γράφει ο Αθ.Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΣ

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, καθώς συνειδητοποιούν ότι  κάποιοι έμποροι σαμποτάρουν με διάφορους τακτικισμούς και πολιτικές επιρροές  την λύση της απόσυρσης των αποθεμάτων της σταφίδας,  που είναι και η μόνη λύση που θα στήριζε την τιμή της σταφίδας με μοναδικό τους  στόχο να πέσει η τιμή της.

Γεγονός που θα συμβεί μετά βεβαιότητας,  εάν υπάρχουν αποθέματα σταφίδας.

Οι μικροί έμποροι αντιδρούν στην απόσυρση των αποθεμάτων με μύχιες σκέψεις που αποσκοπούν σε οικονομικά και εμπορικά πλεονεκτήματα  σε βάρος του μεγάλου  ανταγωνιστή τους και  εγγυητή της τιμής παραγωγού της σταφίδας, της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών. .

Αυτό το έχουν πλέον αντιληφθεί όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί που βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο  να μένουν χωρίς την  παρέμβαση της Παναιγιαλείου Ένωσης, της συνεταιριστικής οργάνωσης που στηρίζει διαχρονικά το εισόδημά τους.

Μία  τέτοια εξέλιξη , που δεν λαμβάνει υπόψη της τον σταφιδοπαραγωγό,  θα σημάνει την εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας, καθώς το κόστος είναι υψηλό και δεν θα είναι βιώσιμη εάν μειωθεί η τιμή.

Δεν θέλουμε ως σταφιδοπαραγωγοί  το πιθανό σε αυτή την περίπτωση "αντίδωρο " της πολιτείας των λίγων λεπτών που προτείνουν οι έμποροι για να χρυσώσουν στιγμιαία το χάπι στον αναμενόμενο βέβαιο κατήφορο της τιμής της σταφίδας.

Αυτό θα είναι η αποδοχή της κατάρρευσης της τιμής και η παγίωσή της.

Είμαστε ως σταφιδοπαραγωγοί κάθετα αντίθετοι γιατί όχι μόνο δεν θα δώσει ουσιαστική και μακροχρόνια λύση με τα υπάρχοντα υψηλά αποθέματα  αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές,  με αποτέλεσμα να καταστραφεί η αγορά και να υποθηκευτεί το μέλλον της καλλιέργειας.

Η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας  θα στηρίξει την τιμή της σταφίδας και αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά σκοντάφτει στα συντεχνιακά συμφέροντα…

Αναμένουμε η  πολιτεία  να στηρίξει με την απόσυρση σταφίδας τις 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών και όχι  2-3 εμπόρους.

Την φωνή αγωνίας των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου μεταφέρει στην Πολιτεία τους τελευταίους  τρεισήμισι  μήνες,   χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα,  ο πρόεδρος της  συνεταιριστικής οργάνωσης της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σταφίδων της χώρας μας.

Ζητάει την ενημέρωση και παρέμβαση του πρωθυπουργού ως μόνου που μπορεί  να δώσει άμεσα λύση και να αποφευχθεί η επιχειρούμενη,  σε λιγότερο από ενάμιση μήνα,  κατάρρευση της τιμής της σταφίδας  που θα οδηγήσει τους παραγωγούς στους δρόμους, εξ αιτίας της λεηλάτησης του εισοδήματός τους !

Έκκληση κάνουμε στην πολιτεία να μην επιτρέψει να συμβεί αυτό.

Λέμε όχι στα εμπορικά σενάρια  που  συντεχνιακά κάποιοι απεργάζονται σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών,  πίσω από κλειστές πόρτες,  τις οποίες για τρεισήμισι μήνες κάποιοι θεσμικοί φορείς αρνούνται  περιφρονητικά και αδικαιολόγητα να τις ανοίξουν στους εκπροσώπους των παραγωγών.

Γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά….

Λέμε όχι στη μεθόδευση οικονομικών συμφερόντων που θα οδηγήσουν στην οικονομική εξαθλίωση του σταφιδοπαραγωγού, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας.

Όλες οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις,  ήτοι  Ενώσεις Συνεταιρισμών, όλοι οι Σταφιδικοί Συνεταιρισμοί, όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των αγροτών ΕΘ.Ε.Α.Σ, ΣΑΣΟΕΕ, οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος,  Πελοποννήσου και μερικά Επιμελητήρια έχουν αποφασίσει επίσης υπέρ του δικαίου αιτήματος των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των Ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΑΣ,  και την χρησιμοποίησή των για παραγωγή άλλων προϊόντων π.χ οινοπνεύματος κλπ προϊόντων, αιτούνται δηλαδή την υλοποίηση  ανάλογου  προγράμματος που εφαρμόστηκε με επιτυχία στον οινοποιητικό τομέα.

Η απόσυρση του αποθέματος σταφίδας των 8000 τόνων περίπου από τους εξαγωγείς, ιδιώτες και συνεταιριστικές οργανώσεις, και ο "πράσινος τρύγος" για τους παραγωγούς  θα έδινε ζωτικής σημασίας λύση σε ένα προϊόν και σε έναν επιχειρηματικό κλάδο που διαχρονικά συμβάλει στην Εθνική μας οικονομία και  που τώρα, εξ' αιτίας της πανδημίας,  μετά από πάρα πολλά χρόνια έχει την ανάγκη στήριξης της πολιτείας.

Ως σταφιδοπαραγωγός  μαζί με τους συναδέλφους μου απ' όλη την Πελοπόννησο που αντιλαμβάνονται το ‘’τσουνάμι’’ που έρχεται, λέμε ΟΧΙ  ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος μας.

Ζητούμε την παρέμβαση της πολιτείας τώρα,  γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά.

 

Σωτηρόπουλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών

Saitis Home Έπιπλα