ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Όλα ανοιχτά για την επιδότηση της αδιάθετης σταφίδας - "Σημαντικό προϊόν" λέει το Υπουργείο αλλά... να το δούμε έμπρακτα!

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με θέμα την κορινθιακή σταφίδα και το αίτημα εξαγωγικών επιχειρήσεων και ιδιωτών εμπόρων, μεταξύ αυτών και η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, για επιδότηση του αδιάθετου περσινού προϊόντος που δεν προωθήθηκε στις διεθνείς αγορές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως ενώ το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των εμπόρων και εξαγωγέων κορινθιακής σταφίδας έχει αποσταλεί στο Υπουργείο εδώ και τρεις μήνες, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί ραντεβού με την πολιτική ηγεσία ώστε να εκτεθούν οι απόψεις και τα επιχειρήματά τους, παρά αργά το βράδυ της Τρίτης οι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν για τηλεδιάσκεψη στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης, με πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού κ. Λιβανού και προφανώς υπό την πίεση της ευρείας δημοσιοποίησης του ζητήματος και των πολλών δημοσίων παρεμβάσεων που τις τελευταίες ημέρες εκφράζονται από διάφορες πολιτικές και επιχειρηματικές πλευρές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, "ο κ. Λιβανός, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι το Υπουργείο ομνύει στο δημοκρατικό διάλογο και στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Aκόμη, υπογράμμισε ότι η σταφίδα είναι από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα, ενώ μέγιστο μέλημα του ΥΠΑΑΤ αποτελεί η στήριξη των παραγωγών, όπου διαπιστώνεται διαταραχή λόγω του κορονοϊού". Το τι βεβαίως ορίζει την έννοια "διαταραχή" και με ποια ακριβώς κριτήρια το ορίζει, είναι το μεγάλο ερώτημα...

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, οι υφυπουργοί κ.κ.  Χρίστος Δήμας και Νίκος Ταγαράς, η ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και οι βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης, Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων  Φωτήλας,  Διονύσιος Ακτύπης, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Μαριλένα Σούκουλη.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος. Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας. Οι Ενώσεις Μεσσηνίας και Ζακύνθου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και εκπρόσωπος της ΠΕΣ.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, η διοίκηση της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών έχει προσκαλέσει τους βουλευτές Αχαΐας σε σύσκεψη, ώστε να υπάρξει πλέον μια κουβέντα με ανοιχτά χαρτιά και με κυρίαρχο σκοπό την ενδυνάμωση του αιτήματος, που αφορά στην επιβίωση χιλιάδων σταφιδοκαλλιεργητών τόσο της Αιγιάλειας, όσο και άλλων περιοχών της χώρας, που κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση και εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους, αν υπερισχύσουν οι πολέμιοί του που μιλούν για "αθέμιτο ανταγωνισμό" αλλά δεν είχαν την ίδια άποψη όταν ενισχύθηκε με παρόμοιο τρόπο (και ορθώς) ο οινοπαραγωγικός τομέας της χώρας.

 

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Saitis Home Έπιπλα