ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποτροπή από την ΠΕΣ, σεναρίων σταφιδικής κρίσης - Απαραίτητη η στήριξη της σταφιδοκαλλιέργειας

Με αμείωτο το διαχρονικό της ενδιαφέρον για την εξασφάλιση της καλύτερης τιμής για τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας, συνεχίζει να αγωνίζεται η Παναιγιάλειος  Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.), προκειμένου να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των παραγωγών σταφίδας που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς λόγω της μειωμένης εξαγωγικής δραστηριότητας, υπάρχει σήμερα αδιάθετη μεγάλη ποσότητα του περσινού προϊόντος. Ένα απόθεμα που απειλεί με δραματική μείωση τη διαμόρφωση της τιμής τη φετινή χρονιά.

Ήδη από τον Μάρτιο, η ΠΕΣ έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τους Αχαιούς βουλευτές ώστε να υποστηριχθεί το εν λόγω αίτημα προς όφελος των παραγωγών και κατ’ επέκτασιν της τοπικής οικονομίας, που βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο εισόδημα που προέρχεται από την πώληση της εκλεκτής σταφίδας της περιοχής. Ήδη η πολιτεία υλοποίησε πέρσι πρόγραμμα στήριξης (και θα το κάνει και φέτος) για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τους οινοπαραγωγούς της χώρας που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και πάνω σε αυτό το πρότυπο, η Π.Ε.Σ. ζητά ανάλογη στήριξη όλων των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής Σταφίδας και απόσυρση του αδιάθετου προϊόντος, ώστε να μην καταρρεύσει η τιμή της σταφίδας και εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για τη χώρα μας.

Όπως σημειώθηκε στην αρχική παρέμβαση της ΠΕΣ, είναι απολύτως βέβαιο ότι με την έναρξη της συγκομιδής της φετινής χρονιάς (περί το μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους), η τιμή διάθεσης της κορινθιακής σταφίδας στη διεθνή αγορά θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, καθόσον ήδη παραμένει αδιάθετη σημαντική ποσότητα, με συνέπεια να είναι αναπόφευκτη μια πρωτοφανής αποθεματοποίηση του προϊόντος. Συνακόλουθα, η τιμή αγοράς της σταφίδας από τον παραγωγό θα καταβαραθρωθεί, ενώ η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά, καθώς σήμερα – έξι μήνες πριν από την έναρξη της φετινής συγκομιδής – οι όποιες μέχρι σήμερα αδιάθετες από τους παραγωγούς ποσότητες σταφίδας, διαπραγματεύονται προς πώληση σε πολύ μειωμένες τιμές, ενώ η αρχική τιμή παραγωγού διακυμαίνονταν πέρυσι από 1,55 έως 1,60 € ανά κιλό! «Οι αγρότες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι αγροτικές συνεταιριστικές εταιρείες τους, ιδίως όταν είναι αμιγώς εξαγωγικές όπως η Οργάνωσή μας, είναι εκείνες που συγκροτούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας, ο οποίος θα κληθεί πρώτος να ξεκινήσει τη λειτουργία του παραγωγικού μηχανισμού για την ανόρθωση της οικονομίας μας μετά από την έξοδο της χώρας από την τρέχουσα συγκυρία» τονίζει χαρακτηριστικά η εν λόγω επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ. κ. Θανάση Σωτηρόπουλο.

 

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ «ΒΛΕΠΕΙ» Η ΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕΡΙΔΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ

Θα περίμενε κανείς, η επιστολή της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ελλάδας στον τομέα της σταφίδας, που διαχειρίζεται το 60% της παραγωγής όλης της χώρας και που έχει βραβευθεί για την προσφορά και τη δράση της από τον ίδιο τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, να βρει σύμφωνες και όλες τις εταιρείες εμπορίας και εξαγωγής σταφίδας. Κι όμως… μια μερίδα μικρών επιχειρήσεων που όλες μαζί δεν ξεπερνούν σε δραστηριότητα το 25%-30% της διαχείρισης του προϊόντος, αντέδρασαν με επιστολή τους προς το ΥΠΑΑΤ ζητώντας να μη δοθεί καμία στήριξη, επικαλούμενοι τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς», καθώς δεν έχουν αδιάθετα αποθέματα λόγω του μικρού κύκλου εργασιών τους.

Η κίνηση αυτή δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την Π.Ε.Σ, που άμεσα αντέδρασε με νέα της επιστολή προς το Υπουργείο. «Μας είναι αδιανόητο, με βάση τους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς, να πιστέψουμε πως αυτή η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ καταστροφική εξέλιξη για τον παραγωγό δεν είναι αντιληπτή από ανθρώπους του εμπορίου. Κατά συνέπεια, κάποιοι σκέπτονται πώς θα βγάλουν μεγαλύτερο εισόδημα από τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς, που η ανέχειά τους θα τους αναγκάσει τον Αύγουστο να ξεπουλήσουν τη σταφίδα τους όσο-όσο. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί» ξεκαθαρίζει η διοίκηση της Π.Ε.Σ, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τις εν λόγω εταιρείες πως λειτουργούν με σκοπιμότητα, αφενός να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της Παναιγιαλείου Ένωσης που είναι ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης και εξαγωγέας σταφίδας της Ελλάδας και αφετέρου να αγοράσουν τον Αύγουστο του 2021 τη νέας εσοδείας σταφίδα από τους παραγωγούς σε πολύ χαμηλή τιμή.

 

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Όπως είναι αναμενόμενο, οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων που έχουν πληροφορηθεί τη στάση των εμπόρων που δεν επιθυμούν στήριξη του προϊόντος, μιλούν για ιδιοτελείς σκοπούς και συμφέροντα που σίγουρα δεν λειτουργούν υπέρ των παραγωγών. Κρατούν, δε, στάση αναμονής ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα, αν δεν υπάρξουν σαφείς ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να στηριχθεί το δίκαιο αίτημά τους για απόσυρση του πλεονάσματος της περσινής παραγωγής και παράλληλα για υποστήριξη των καλλιεργειών τους στο πρότυπο του προγράμματος των οινοπαραγωγών, να αποφασίσουν τις περαιτέρω έντονες αντιδράσεις τους και διαφόρων μορφών κινητοποιήσεις.

Μιλώντας στο filodimos.gr, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Η ΠΕΣ λειτουργεί πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών, χωρίς κανένα άλλο κίνητρο. Δεν θα επιτρέψουμε να παιχτούν στις πλάτες των σταφιδοπαραγωγών παιχνίδια οικονομικών συμφερόντων. Ευτυχώς, στην πλειοψηφία τους οι παραγωγοί έχουν αντιληφθεί το επικίνδυνο σκηνικό που στήνεται εις βάρος τους και που σκοπεύει στη μεθοδευμένη λεηλάτηση του εισοδήματός τους. Αν χρειαστεί, θα αντιδράσουν δυναμικά, απαιτώντας ίση μεταχείριση με πρόγραμμα στήριξης ανάλογο του οινοποιητικού τομέα,  τόσο για τους ίδιους όσο και για τις συνεταιριστικές οργανώσεις τους».

 

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Saitis Home Έπιπλα