ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με καλύτερους όρους η σταφίδα τη φετινή χρονιά - Κατευθύνσεις Υπουργείου για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

Με καλύτερους όρους ξεκινάει ο φετινός ο τρύγος στην κορινθιακή σταφίδα, με τα αποθέματα και τη παραγωγή να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, στην ευρεία σύσκεψη επιχειρήσεων, εμπόρων, εκπροσώπων ενώσεων και ομάδων παραγωγών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου, αποφασίστηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κορινθιακής σταφίδας. Το παρών έδωσε φυσικά και η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, ως η κορυφαία εξαγωγική εταιρεία της χώρας για το συγκεκριμένο προϊόν.


Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

"Με ποιοτικά εξαιρετικό προϊόν την φετινή χρονιά και μειωμένα αποθέματα στις αποθήκες (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν) το μήνυμα που βγήκε από την ευρεία σύσκεψη στην Πάτρα ήταν ότι οι παραγωγοί μπορούν να ελπίζουν σε πιο ικανοποιητική τιμή για την κορινθιακή σταφίδα σε σχέση με πέρυσι. Στην πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης  Θεόδωρου Βασιλόπουλου ανταποκρίθηκε το σύνολο των εξαγωγικών επιχειρήσεων, εμπόρων,  εκπροσώπων ενώσεων και ομάδων παραγωγών από την περιοχή ενώ  συμφωνήθηκε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατή αναπτυξιακή  δράση για την στήριξη του προϊόντος. Ο κ Βασιλόπουλος με την ολοκλήρωση της σύσκεψης  δίνοντας το στίγμα της συζήτησης που έγινε σχολίασε με έμφαση: « Βγήκε λευκός καπνός στην συνάντηση που έγινε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας να κινηθούμε από κοινού για την ουσιαστική στήριξη της κορινθιακής σταφίδας και κατ΄ επέκταση των παραγωγών μας. Υπάρχει κοινή θέληση από όλους όσους έχουν συμμετοχή τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στην μεταποίηση και εμπορία να ξαναγεννήσουμε ένα προϊόν που έχει ιστορική σχέση με την περιοχή μας»

Τι συμφωνήθηκε

Τα βασικά σημεία της συζήτησης  στα οποία υπήρξε κοινή βούληση ήταν:

    - Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κορινθιακής σταφίδας που έχει καθυστερήσει σημαντικά.
    - Όπου διαπιστώνεται πώληση σταφίδας χωρίς απαραίτητα παραστατικά άμεσα θα καταγγέλλεται και θα κινητοποιούνται οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για εντοπισμό φοροδιαφυγής.
    - Σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν έλεγχοι για να εντοπιστούν δικαιώματα στρεμματικών ενισχύσεων σταφίδας που καταβάλλονται ακόμα και σήμερα σε παραγωγούς που δεν τα δικαιούνται. Πρόταση να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο με αυτές τις ενισχύσεις ώστε να αξιοποιηθούν μόνο από σταφιδοπαραγωγούς."

Saitis Home Έπιπλα