ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΠΕΣ: "Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τις άδειες εισόδου και διαμονής σε αλλοδαπούς εργάτες γης για τον τρύγο" - Σε λίγες μέρες η πληρωμή εκκαθάρισης

Ως κατεπείγον και μείζονος σημασίας ζήτημα κρίνεται από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών η χορήγηση αδειών εισόδου και παραμονής στη χώρα, εργατών γης που έρχονται από την Αλβανία αυτή την περίοδο στην Αιγιάλεια για τον τρύγο της σταφίδας.

Η προσπάθεια για μη εξάπλωση του κορωνοϊού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουν κάνει τις διαδικασίες πιο χρονοβόρες και γι'αυτό η ΠΕΣ πήρε την πρωτοβουλία και προχώρησε σε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ώστε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος και μάλιστα άμεσα, μιας και σε λίγες μέρες ξεκινά ο τρυγητός.

Μιλώντας στο filodimos.gr ο πρόεδρος της ΠΕΣ κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος τονίζει χαρακτηριστικά:

"Ως γνωστόν το σύνολο σχεδόν των εργατών γης που έρχονται στην χώρα μας για τον τρύγο της σταφίδας είναι Αλβανικής καταγωγής. Εάν δεν δοθούν άμεσα άδειες εισαγωγής κινδυνεύει η παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας που ξεκινάει σε λίγες μέρες. Όλοι γνωρίζουν πως η σταφίδα είναι ένα προϊόν που εάν δεν τρυγηθεί στην ώρα του μια ενδεχόμενη βροχή είναι αρκετή να καταστρέψει το προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό η Π.Ε.Σ ανέλαβε την πρωτοβουλία μαζί με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς-μέλη της και τις κοινότητες της Αιγιάλειας όπου καλλιεργείται η σταφίδα, να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και την περιφέρεια δυτικής Ελλάδος για τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για το προϊόν η μη έγκαιρη άδεια εισόδου στην χώρα εργατών για τον τρυγητό της σταφίδας. Ως συνεταιριστική οργάνωση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου οι συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί να μην καθυστερήσουν τον τρύγο και υποστούν οικονομική καταστροφή".

Παράλληλα, ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε πως στα τέλη της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές Αυγούστου, θα μπουν στους τραπεζικούς λογαρισμούς των δικαιούχων σταφιδοκαλλιεργητών τα χρήματα της τιμής εκκαθάρισης της σταφίδας. Φέτος, η ΠΕΣ έδωσε για μια ακόμη χρονιά την υψηλότερη τιμή για το πολύτιμο προϊόν, που είναι 98% εξαγώγιμο και δίνει εισόδημα όχι μόνο στους αγρότες αλλά στηρίζει εν γένει την τοπική οικονομία. Συγκεκριμένα, η Ένωση πλήρωσε για όλη την ποσότητα που παρέλαβε, 1,80 € για την ποιότητα "Σκιά" και 1,75 € για την ποιότητα "Ήλιος".

"Καλώ όλους τους παραγωγούς να στηρίξουν την δική τους συνεταιριστική οργάνωση την Π.Ε.Σ και να μην ενδώσουν στις 'σειρήνες' των κάθε λογής συμφερόντων που έχουν αρχίσει ήδη να μιλούν για πτώση της τιμής της σταφίδας. Η Π.Ε.Σ για άλλη μια χρονιά θα ακυρώσει στην πράξη τα σχέδιά τους και όπως πάντα θα δώσει και φέτος την καλύτερη τιμή στη σταφίδα. Όσο πιο ισχυρή βγαίνει η Ένωσή μας τόσο πιο καλή θα είναι και η τιμή σταφίδας που θα πάρουμε. Ως διοίκηση της Π.Ε Σ ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς για την στήριξή τους και τους ευχόμαστε καλό τρύγο και καλή σοδειά» υπογραμμίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Προς
1) κ. Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αθήνα
2) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Υπόψη κου Περιφερειάρχη
Πάτρα


ΘΕΜΑ: Χορήγηση άδειας εισόδου και διαμονής προς εργασία σε αλλοδαπούς εργάτες γης για τον τρυγητό της Σταφίδας.

Αξιότιμοι κύριοι,
Μετά από εκτεταμένη επικοινωνία της Οργάνωσής μας με τους Προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Αιγιάλειας που συνυπογράφουν την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι σταφιδοπαραγωγοί της περιφέρειάς μας, ενόψει της έναρξης από τα τέλη του τρέχοντος μήνα (Ιουλίου) του τρυγητού της Κορινθιακής Σταφίδας. Όπως είναι γνωστό, η συγκομιδή της σταφίδας αποτελεί την σημαντικότερη εργασία κατά τον ετήσιο καλλιεργητικό κύκλο αυτής, είναι δε εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική εργασία, διότι το προϊόν θα πρέπει να συγκομιστεί άμεσα όταν ωριμάσει, καθώς ακόμη και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή ολόκληρης της παραγωγής ιδίως από τις ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες.
Για την επιτυχία, επομένως, του τρυγητού της κορινθιακής σταφίδας όλοι οι παραγωγοί έχουν άμεση ανάγκη να απασχολήσουν κατά την περίοδο αυτή, από τα τέλη του μηνός Ιουλίου έως τα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου, εργάτες, οι οποίοι στην περιφέρειά μας είναι σχεδόν στο σύνολό τους (σε ποσοστό περίπου 95 %) υπήκοοι του κράτους της Αλβανίας. Ωστόσο, ενόψει των κυβερνητικών μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διάδοσης του Κορωνοϊού, οι εργάτες που προτίθενται να εισέλθουν στη Χώρα μας από την Αλβανία, προκειμένου να εργαστούν στη συγκομιδή της κορινθιακής σταφίδας, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία για τον υγειονομικό έλεγχό τους κατά την διέλευσή τους από τους συνοριακούς σταθμούς, ενώ επιβαρύνονται και με το αυξημένο κόστος της έκδοσης ειδικών ιατρικών βεβαιώσεων, το οποίο πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το καταβάλουν. Παράλληλα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, συζητείται ακόμη και η επιβολή του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης εισόδου στη Χώρα μας υπηκόων Αλβανίας, μέτρο το οποίο εάν τελικώς ληφθεί είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει αδύνατη και εντελώς απαγορευτική τη συγκομιδή του προϊόντος της κορινθιακής σταφίδας, το οποίο ως γνωστόν είναι εξαγώγιμο σχεδόν στο σύνολό της παραγωγής (σε ποσοστό τουλάχιστον 98 %).
Ενόψει αυτών, παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειές σας, προκειμένου να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η είσοδος στη Χώρα μας των εργατών υπηκόων Αλβανίας, που πρόκειται να εισέλθουν κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη του τρέχοντος μηνός Ιουλίου έως τα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και σε κάθε περίπτωση να μην ληφθεί το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης εισόδου αυτών στη Χώρα μας, διότι διαφορετικά θα καταστραφεί το σύνολο των σταφιδοπαραγωγών, οι οποίοι αναμένουν μέσα σε ένα διάστημα έως δέκα (10) ημερών να δρέψουν τους καρπούς της προσωπικής εργασίας τους και των υψηλόποσων καλλιεργητικών εξόδων ολόκληρης της χρονιάς, προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισόδημα επιβίωσής τους για την επόμενη χρονιά.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Σωτηρόπουλος
και

Οι Πρόεδροι των Συνεταιρισμών
  "             "        των Τοπικών Κοινοτήτων

Saitis Home Έπιπλα