ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τη Μεγάλη Εβδομάδα η καταβολή Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα - Πού θα κυμανθεί η φετινή τιμή

«Ανάσα» εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να πάρει μερίδα των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας αγροτικού ενδιαφέροντος «Ύπαιθρος Χώρα», αναμένεται να πληρωθεί μία σειρά Συνδεδεμένων Ενισχύσεων τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προετοιμάζεται προκειμένου να καταβάλει τα ποσά ενίσχυσης στους δικαιούχους πιθανότατα τη Μεγάλη Τρίτη, κλείνοντας παράλληλα και κάποιες εκκρεμότητες πριν από το Πάσχα. Ειδικά για την κορινθιακή σταφίδα, αναμένεται η τιμή της ενίσχυσης να είναι λίγο χαμηλότερη από την περσινή (48,30 ευρώ το στρέμμα).

Πιο συγκεκριμένα, στο πακέτο πληρωμών της Μεγάλης Εβδομάδας προβλέπονται υπόλοιπα των Συνδεδεμένων για την καλλιέργεια σκληρού σίτου, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανoδοτικών ψυχανθών, βρώσιμων οσπρίων, ζαχαρότευτλων, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, βιομηχανικής ντομάτας, καρπών με κέλυφος, μήλων και της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος. Επιπλέον, υπόλοιπα Βασικής Ενίσχυσης, Πρασινίσματος και Ενίσχυσης για Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας.

Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για το έτος ενίσχυσης 2019 και, μάλιστα, εκ των οποίων κάποιες ήταν προγραμματισμένες να καταβληθούν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά τελικά η διαδικασία «μπλόκαρε». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια του Σπαραγγιού και τα Μέτρα Στήριξης για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν οι τιμές στήριξης, καθώς στόχος είναι στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας να καταβληθούν οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις για τις εξής καλλιέργειες:

✱ Σπαράγγι: Η τιμή ενίσχυσης, σύμφωνα με πληροφορίες, καθορίζεται στα 61,12 ευρώ/στρέμμα.

✱ Σπόροι προς σπορά: Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2019 είναι στα 66,8 ευρώ/στρέμμα. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος στήριξης για το έτος ενίσχυσης 2018 είχε καθοριστεί στα 25,83 ευρώ/στρέμμα.

✱ Κορινθιακή σταφίδα: Μεγάλη πιθανότητα να ξεπεράσει τα 40 ευρώ/στρέμμα. Υπενθυμίζεται ότι για το 2018 η τιμή είχε καθοριστεί στα 48,3 ευρώ/στρέμμα.

Επιπλέον, προγραμματίζεται η καταβολή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων για:

✱ Την παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, με την ενδεικτική τιμή να ανέρχεται για το έτος ενίσχυσης 2019 στα 40,2 ευρώ/στρέμμα. Για το έτος ενίσχυσης 2018, η τιμή είχε καθοριστεί στα 62 ευρώ/στρέμμα.

✱ Τον τομέα της σηροτροφίας, όπου η ενδεικτική τιμή είναι στα 242 ευρώ ανά κουτί. Για το έτος ενίσχυσης 2018, υπενθυμίζεται ότι η τιμή είχε καθοριστεί στα 318,5 ευρώ ανά κουτί.

✱ Τον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2019 είναι στα 9 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο. Υπενθυμίζεται ότι για το έτος 2018, η τιμή είχε καθοριστεί στο ποσό των 9,35 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.

 

Με πληροφορίες από https://www.ypaithros.gr

Saitis Home Έπιπλα