ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πώς η Γεωργική καλλιέργεια θα γίνει βιώσιμη στη χώρα μας; Σημαντική αιγιώτικη συμμετοχή σε γεωργικό συνέδριο

Η μέγγενη γύρω από τους αγρότες κλείνει καθώς όλο και περισσότεροι γεωργοί βλέπουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις να καθίστανται μη βιώσιμες.

Γύρω από το πρόβλημα αυτό συζήτησαν έξι κορυφαίοι γεωπόνοι και γεωργοοικονομολόγοι στην ημερίδα που οργανώθηκε στην Γεωπονική Σχολή Αθηνών την Πέμπτη 21/2/2019. Κεντρικός εισηγητής ο συμπολίτης Dr Γεωργικής Οικονομίας κ. Πάνος Παναγόπουλος, που μαζί με τους υπόλοιπους εισηγητές (καθηγητές Πανεπιστημίου στο σύνολό τους) προσπάθησαν να δείξουν, με τα συμπεράσματά τους, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να επιβιώσει κατ αρχήν και να αναπτυχθεί  στη συνέχεια η ελληνική γεωργία.

Τα στρατηγικά ζητήματα που απαιτούν άμεσα ριζοσπαστικές αλλαγές είναι:

1) Η μεγέθυνση του γεωργικού κλήρου και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με θεσμικές αλλαγές στην διαχείριση της γεωργικής γης και με τις αλλαγές που χρειάζονται στην διαχείριση των νερών άρδευσης.  

2) Τα ζητήματα της φορολόγησης των γεωργών και οι  ασφαλιστικές προβλέψεις που δεν υπακούουν σε καμιά γεωργική λογιστική και τα οποία κρίθηκαν όχι μόνον βάρβαρα αλλά και ανόητα από την πλευρά της γεωργικής οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος «αν ήθελε κάποιος να εξουδετερώσει την ελληνική γεωργία αυτά τα μέτρα θα πρότεινε»!

3) Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου αλλά και της πολιτικής βούλησης έτσι ώστε να προκύψουν υγιείς συν/μοί και νέα σχήματα, όπως οι ομάδες παραγωγών, που θα φέρουν πιο κοντά την μεταποίηση, εμπορία και μάρκετινγκ  στην πρωτογενή παραγωγή.

4) Καταρτισμένοι σύμβουλοι γεωπόνοι θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι για την ορθή προώθηση όλων των, ως  άνω, αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Παρεμβάσεις έκαναν και αρκετοί από το πολυπληθές και ειδικό ακροατήριο. Μεταξύ άλλων ο συμπολίτης Άγγελος Ρούβαλης, μοναδικός χορηγός της εκδήλωσης, ο οποίος επεσήμανε ότι «παραδόξως δεν υπάρχει υπηρεσία διαχείρισης της Γεωργικής γης ,ενώ υπάρχει η Πολεοδομία για τον οικιστικό ιστό και το Δασαρχείο για τα δάση». Στην φωτογραφία ομάδα αιγιαλέων γεωργών και γεωπόνων με τον κ.Παναγόπουλο, που μετέβησαν στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο.

Saitis Home Έπιπλα