ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έκκληση προς τους σταφιδοπαραγωγούς απευθύνει ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, με ανοιχτή επιστολή του που έχει πολλούς αποδέκτες.

Με ικανοποιητική προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου με μοναδικό θέμα το «καυτό» για την Αιγιάλεια ζήτημα της τιμής και του μέλλοντος της σταφίδας.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) και οι επιστημονικοί φορείς του έργου «Συμπληρωματική νευροπροστατευτική δράση της κορινθιακής σταφίδας ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Ολοκληρωμένο καινοτόμο πλαίσιο ανάδειξης των μηχανισμών δράσης της με τη χρήση νευροεκφυλιστικών ζωικών μοντέλων» (Complementary Use of Raisins, ecological Antioxidant for Neurοprotective Treatment - «CUReANT»), Έργο: Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ Τ1ΕΔΚ-04290 της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ, πραγματοποιούν Εσπερίδα Διάχυσης των Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του έργου μας που θα λάβει χώρα το Σάββατο 24/9/2022, ώρα 16:45-19:45 στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αιγιάλειας στο λιμάνι του Αιγίου.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών Α.Ε.Σ. Α.Ε. προσκαλεί τους αγρότες-παραγωγούς στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 02.09.2022 και ώρα 11.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της εταιρείας (Κορίνθου 201 – Αίγιο) με θέμα «Μελέτη για τις αναδιαρθρώσεις στην αμπελοκαλλιέργεια και σταφιδοκαλλιέργεια».

Η Ομάδα Παραγωγών της ΠΕΣ, μαζί με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών Σταφίδας από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, συγκάλεσαν σήμερα Τρίτη σύσκεψη στην έδρα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ΣΚΟΣ στην Πάτρα, προσκαλώντας και τις Ιδιωτικές Μεταποιητικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις, προκειμένου να εξεταστεί η τρέχουσα και κρίσιμη κατάσταση στη σταφίδα.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ γίνεται γνωστό ότι από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 αρχίζει ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας 2022 στις παρακάτω Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες των Δήμων Πατρών και Αιγιαλείας:

Η Ομάδα Παραγωγών της Παναιγιαλείου Ένωσης συνεταιρισμών, μαζί με όλες τις σταφιδικές συνεταιριστικές οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών σταφίδας, συνδιοργανώνουν σύσκεψη αύριο Τρίτη στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, Μαιζώνος 211 στην Πάτρα, σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι ιδιωτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι έμποροι να αποδεχθούν την πρόταση της ΠΕΣ που έχει δημόσια διατυπωθεί από τις 8 Ιουλίου για κατώτατη τιμή στη σταφίδα νέας εσοδείας € 1,50 / κιλό, προκειμένου να επιβιώσει ο σταφιδοπαραγωγός και να μην εγκαταλειφθεί η σταφιδοκαλλιέργεια, όπως τονίζεται.

Πιστώνεται άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης  (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση.

Σύσκεψη διοργάνωσε την Παρασκευή 8 Ιουλίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δια του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασιλόπουλου Θεοδώρου, στην οποία συμμετείχαν η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας, η Ένωση Κιάτου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ζακύνθου, πλήθος σταφιδικών συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών από την Αιγιάλεια και τις υπόλοιπες σταφιδικές περιοχές της Πελοποννήσου, το σύνολο των ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων ήτοι Μελισσίδης Α.Ε., Αφοί Κοροντζή, Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε. (Ανδρ. Κουνινιώτης), Λαιμός Α.Ε. (Παν/της Κουνινιώτης), Γεωμπρές Α.Β.Ε.Ε., Ηλιόπουλος Α.Ε. καθώς και έμποροι όπως ο κ.Αγγελακόπουλος Σωτήρης και άλλοι, προεδρεύοντος του κ. Βασιλόπουλου με βασικό θέμα «ορισμός κατώτερης τιμής κορινθιακής σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022», προκειμένου να αναστραφεί η κατάρρευση του εισοδήματος του παραγωγού και να διασωθεί η σταφιδοκαλλιέργεια.

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ γίνεται γνωστό ότι από Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 αρχίζει ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας 2022 στις παρακάτω Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες των Δήμων Πατρών και Αιγιαλείας:

 

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κατέβαλε την Τετάρτη 29.06.2022 το ποσό των 69.098.040,33 ευρώ για τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων και των ενισχύσεων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ) ολοκληρώνοντας τις πληρωμές για τις αιτήσεις έτους 2021.


Με βάση το χρόνο λειτουργίας και το ρυθμό εξέλιξης της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, στη νέα πλατφόρμα στο gov.gr και τα αιτήματα εκπροσώπων οργανώσεων αγροτών και ΚΥΔ και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υποβολή τους από τους αγρότες, υπεγράφη σήμερα, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά η σχετική απόφαση, με την οποία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων χωρίς ποινή (εμπροθεσμες) μέχρι της 14 Ιουλίου 2022. Όσες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022 υποβληθούν από 15 Ιουλίου και μετά θα επιβάλλεται η προβλεπόμενη ποινή 1% για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης και μέχρι 25 ημέρες.

Σε αυτές τις λίγες λέξεις συνοψίζεται ο στόχος του προγράμματος ΟΕΦ που υλοποιεί η Ο.Π Ελαιολάδου ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Α.Ε.Σ. Α.Ε. Ένα πρόγραμμα που πλέον διανύει το 2ο έτος εφαρμογής του και περιλαμβάνει δράσεις που είναι οργανωμένες γύρω από δύο, συμπληρωματικούς μεταξύ τους, πυλώνες.


Τίθεται από σήμερα το απόγευμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε λειτουργία, η εφαρμογή, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Την Π.Ε.Σ. επισκέφτηκε την Τετάρτη 08/06/2022 ο νέος προϊστάμενος του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ της Πάτρας κ. Τσιλιγιάννης Γεώργιος και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Σ. κ. Θανάση Σωτηρόπουλο, τον Αντιπρόεδρο κ. Νίκο Μιχαλόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή κ. Μίλτο Σταυρόπουλο.

Η Παναιγιάλειος Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρία, ενημερώνει τους δικαιούχους παραγωγούς Επιδότησης, Εξισωτικής Αποζημίωσης, Βιολογικής Γεωργίας / Κτηνοτροφίας, Κομφούζιο, Νέων Αγροτών, Επιστροφής Φ.Π.Α., τους πωλητές αγροτικών προϊόντων σε Λαϊκές Αγορές και τέλος τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που επιθυμούν να ασφαλίσουν το Φυτικό και το Ζωϊκό τους Κεφάλαιο στον ΕΛ.Γ.Α με στόχο την αποζημίωσή τους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, ότι από την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία μας βάσει του προγράμματος που ακολουθεί, ώστε να προχωρήσουν στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, που αποτελεί βασική προϋπόθεση εξασφάλισης της ένταξής τους σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες, για την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος  Γεωργαντάς, στο πλαίσιο αποκατάστασης της ισορροπίας  μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, θέτει σε ισχύ το πρόγραμμα του μέτρου πρώιμης συγκομιδής (πράσινος τρύγος) για το έτος 2022 ( Φ.Ε.Κ. : Β 2192 – 04.05.2022 στις 05.05.2022).

Saitis Home Έπιπλα